aktivitetsersättning överklagande aspergers syndrom

Aspergers syndrom med mycket begränsad initiativförmåga och svårigheter i socialt samspel grund för aktivitetsersättning

Kammarrätten i Stockholms dom meddelad 2021-02-18 i mål 5160-20

Den försäkrade ansökte om aktivitetsersättning då han inte klarade av sin arbetsplatsplacerade dagliga verksamhet som postsorterare. I utredningen framgick att han hade svårt med det sociala samspelet och en mycket begränsad initiativförmåga varför arbetsuppgifterna var individuellt anpassade utifrån hans stödbehov. Enligt såväl läkarutlåtandet som utlåtandet från hans dagliga verksamhet är hans självständighet så kraftigt begränsad att han inte når upp till den grundläggande nivå som behövs för någon typ av anställning.

Försäkringskassan avslog ansökan på grund av att utredningen saknade konkreta beskrivningar av sättet hur besvären sätter ned arbetsförmågan och hänvisade till att den försäkrade kunde arbeta med lättare arbete som inte ställer krav på självständighet och som tar hänsyn till hans funktionsnedsättning. Förvaltningsrätten höll med Försäkringskassan och avslog överklagandet.

Kammarrätten bedömer däremot att det utifrån den samlade utredningen i målet är styrkt att den försäkrade har en stadigvarande funktionsnedsättning som medför omfattande aktivitetsbegränsningar. Kammarrätten hänvisar till Högsta förvaltningsdomstolens avgörande HFD 2019 ref 48 och noterar bland annat att daglig verksamhet inte kan likställas med ett förvärvsarbete samt att den anpassning som krävs för att den försäkrade ska kunna utföra arbetsuppgifter är av sådan omfattning att hans arbete saknar ekonomiskt värde för arbetsgivaren. Arbetsförmågan anses vara nedsatt i förhållande till alla förvärvsarbeten på arbetsmarknaden och aktivitetsersättning ska därför beviljas.